article featured image

Net voor je een stukje gaat hardlopen, voor een hockeywedstrijd of voetbalwedstrijd is het voor de meeste mensen gebruikelijk om de spieren even flink op te rekken. Ook is het niet meer dan normaal dat mensen na een yogalesje, waarbij de spieren flink worden opgerekt, nog even met de gewichten aan de slag gaan in de sportschool. Rekken zit in ons systeem. Het geeft vaak een prettig gevoel. Je kan het ook zien als een kennismaking met jouw lichaam. Tijdens het rekken voel je goed hoe de spieren lopen wat meer controle geeft tijdens een bepaalde oefening of activiteit. Er zijn verschillende manieren waardoor jij de spieren van een rekprikkel kan voorzien. Het is belangrijk om ze allemaal na te lopen zodat je goed het verschil weet tussen de verschillende methodes.

Statisch rekken

Bij statische rekoefeningen wordt het spierweefsel geleidelijk verlengd. De pijngrens mag niet overschreden worden. De duur van de rek is individueel verschillend. Ongeveer een halve minuut rek geeft het beste resultaat. Meestal treedt er al vrij snel ontspanning in de spier op. Dit kun je een aantal keer herhalen.

PNF-methode

Deze vorm van rekken wordt ook de hold-relax methode genoemd en is met name uiterst effectief bij verkorte hamstrings. Het verschil met statisch rekken is dat je bij de PNF-methode gebruik maakt van de tegenovergestelde spiergroep om de rekspanning te vergroten. In het kader van de sportprestaties en het blessurerisico is deze rektechniek niet geschikt als onderdeel van een warming-up voorafgaand aan een wedstrijd of een intensieve training. Op andere momenten heeft deze techniek geen mogelijke nadelige gevolgen.

Dynamisch rekken

De dynamische vorm is vooral geschikt voor tijdens de warming-up en heeft als doel om de spier te laten wennen aan een sportspecifieke situatie. Dynamisch rekken (actieve stretchvorm) heeft een positief effect op zowel de explosiviteit als de snelheid en spierkracht van de spieren. Dit is niet geheel onlogisch als je bedenkt dat we in het dagelijks leven en op het sportveld veel gebruik maken van actieve lenigheid.

Ballistisch rekken

Om de bewegingsvrijheid te vergroten wordt er bij deze techniek gebruik gemaakt van een verende beweging. Ook bij deze rekoefening mag je de pijngrens niet overschrijden. Er zijn overeenkomsten met dynamische rekoefeningen, maar het verschil wordt vooral gekenmerkt door de snelheid en explosiviteit. Deze rektechniek is vrij belastend en af te raden voor beginnende sporters.

Rekken brengt een tweetal reacties teweeg. Door een rekoefening uit te voeren wordt de elasticiteit van de spier vergroot maar de spier wordt niet langer. Daarnaast wordt de bewegingsuitslag bepaalt door de mate van rekpijn in de zenuwen. Normaal gesproken spant een spier automatisch aan wanneer een bepaalde stand van een gewricht wordt bereikt. De pees komt dan namelijk ook op rek. Vaak is dit functioneel (denk aan dat je niet je knie overstrekt) maar soms kan dit ook een beperking geven. Door te rekken verminder je de aanspanningsprikkel en worden grotere bewegingen mogelijk. Per persoon verschilt het effect van rekken. Hoe jij bent gebouwd, de vorm van je pezen, gewrichten etc. hebben allemaal invloed op hoe je lichaam reageert op de rekprikkel. Over het algemeen dragen alle rekmethodes bij aan de lenigheid. De timing betreft wanneer je rekt en ook hoe je rekt is natuurlijk van groot belang. Daarom zijn wij voor jou even kort de wetenschap ingedoken.

Vaak wordt gedacht dat rekken het blessurerisico vermindert. Hier is helaas nog geen duidelijkheid over te geven. Wetenschappelijke artikelen spreken elkaar veelal tegen. De ene therapeut zweert bij het rekken en de ander ziet er totaal de meerwaarde niet van in. Het verschilt heel erg per persoon wat het effect van rekken teweeg brengt. Wanneer een hardloper na lange tijd ineens besluit te rekken kan het zelfs zo zijn dat het blessurerisico wordt vergroot. Het is belangrijk dat je zelf goed aanvoelt hoe jouw lichaam op rekken reageert. Wat in veel onderzoeken wel naar voren komt is dat statisch rekken drie keer zoveel effect heeft als dynamisch rekken op het vergroten van de bewegingsuitslag. Wil je dus leniger worden dan heeft statisch rekken de voorkeur. PNF geeft ongeveer dezelfde resultaten als statisch rekken maar omdat PNF vaak moeilijker uitvoerbaar is wordt deze rekmethode alleen echt aangeraden bij verkorte hamstrings. Dynamisch rekken heeft wel de voorkeur voor een sportprestatie zoals een voetbalwedstrijd.

Op het internet kan je tal van dit soort artikelen vinden over rekken. Allemaal met hun eigen visie. Wanneer jij de theorie snapt kan jij heel gemakkelijk voor jezelf kijken wat werkt. Voor vragen plaats een reactie en wij helpen jou zo snel mogelijk op weg! #Start2Improve

Volgend Artikel

Commentaren (2)

 • A
  • 2 likes
  • 2017-05-07 11:28:21

  Klare taal, bedankt voor dit

 • S
  • 1 likes
  • 2017-05-07 20:37:50

  Super leuk om te lezen!

Schrijf een berichtje